EPC doelstellingen niet residentiële gebouwen

17.05.24 7:28 - By Immo-Attest

EPC attest controle wordt ter plaatse opgemaakt

Hieronder vindt u het tijdsframe met bijhorende doelstellingen:


  • 2023: van 1 januari 2023 tot 30 april 2023 moest een niet-residentiële gebouweenheid bij verkoop, bij erfpacht, bij opstalrecht of bij het afsluiten van een nieuw huurcontract verplicht over een EPC NR beschikken.Sinds 1 mei 2023 werd deze verplichting uitgebreid naar alle notariële overdrachten ( open definitie) in volle eigendom.
    • Op het moment dat de gebouweenheid ( open definitie) wordt aangeboden voor bijvoorbeeld verkoop of verhuur, moet het EPC NR beschikbaar zijn.
    • Op het moment van de overdracht, uiterlijk op de datum van het verlijden van de akte of het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht, moet het EPC NR aan de nieuwe eigenaar of nieuwe huurder bezorgd zijn.
    • Uitzonderingen gelden voor:
      • Tijdelijke constructies ( minder dan 2 jaar in gebruik)
      • Kleine alleenstaande gebouweenheden met bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 50 m².
  • 2024: sinds 1 januari 2024 moeten alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen beschikken over een EPC voor niet-residentiële gebouwen. Het huidige EPC Publiek kan dus niet langer gebruikt worden om aan de verplichtingen voor publieke gebouwen te voldoen. Voor publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 250 m² geldt bovendien een uithangplicht. Uitzondering voor kleine niet-residentiële publieke gebouwen: om aan de uithangplicht te voldoen, kan tot uiterlijk 1 januari 2025 een EPC Publiek gebruikt worden, op voorwaarde dat de metingen opgestart zijn voor 1 januari 2023 en dat het EPC uiterlijk op 1 februari 2024 werd ingediend. Nadien kan er enkel nog een EPC kNR of een EPC NR gebruikt worden.
  • 2025: vanaf 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop of verhuur.
  • 2026: vanaf 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop ( en andere overdrachten) of verhuur.
  • 2028: vanaf 1 januari 2028 moeten alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen ( behalve voor gemeenschapsonderwijs en gesubsidieerd onderwijs) over een geldig EPC NR beschikken, waaruit blijkt dat minimaal een label E behaald wordt.
  • 2030: vanaf 1 januari 2030 moet elke grote niet-residentiële eenheid over een geldig EPC NR beschikken, waaruit blijkt dat minimaal een label E behaald wordt.


Om te voorkomen dat gebouwen die gesloopt worden nog een EPC moeten laten opmaken, voorziet de Vlaamse Overheid in een uitzondering op de algemene EPC-verplichting.

Gebouwen waarvoor een sloopvergunning werd verleend, moeten niet voldoen aan de EPC-plicht. De eigenaar meldt dit uiterlijk één maand voor het EPC vernieuwd moet worden en bewijst binnen 5 jaar dat de sloopwerken werden voltooid.

Let op: deze uitzondering geldt niet in geval van overdracht. Bij alle notariële overdrachten blijft een EPC NR nodig. 

Immo-Attest