Skip to main content
Afgewerkt energieprestatiecertificaat

EPC attest

Een EPC-attest is een officieel document dat de energiezuinigheid van een onroerend goed aangeeft

Bereken hier zelf uw prijs

 

Weergave van de verschillende EPC-scores bij een energieprestatiecertificaat

EPC "Residentieel"

Een EPC residentieel is een officieel document dat de energiezuinigheid van een woning weergeeft. Het is verplicht bij de verkoop of verhuur van je woning


>> lees meer

Energiedeskundige type D geeft de energiescores weer

EPC "Niet residentieel"

Dit EPC geeft de energiezuinigheid weer van een niet residentieel gebouw en geeft aan welke maatregelen je kan nemen om tot een koolstofneutralere gebouweenheid kan komen


>> lees meer

Opmaak energieprestatiecertificaat, berekenen epc attest

EPC "Gemeenschappelijke delen"

Het EPC GD is bedoeld voor de gemeenschappelijke delen van een appartemenstgebouw. Vanaf 1/01/2024 is een EPC GD verplicht bij elke verkoop of verhuur


>> lees meer

Weergave van de verschillende EPC-scores bij een energieprestatiecertificaat

​EPC "residentieel"

Een EPC-certificaat geeft aan hoe energiezuinig een onroerend goed is. Met een onroerend goed, type residentieel worden volgende types bedoeld: bijvoorbeeld een woning, appartement of een collectief woongebouw, zoals een studentenhuis. 

Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders. In een aantal situaties is een EPC nodig als bewijs voor een premie of subsidie.


Kenmerken residentiële eenheid:


  • Heeft steeds zijn eigen woonvoorzieningen om autonoom te kunnen functioneren, zoals een woonruimte, een eigen toilet, een eigen bad of douche, een eigen keuken.
  • Heeft een eigen "afsluitbare" toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde circulatieruimte.
  • Voor meer uitleg, zie: Definitie gebouweenheid/ Vlaanderen.be


Voorbeelden van onroerende goederen waarvoor een uniek EPC-attest residentieel wordt opgemaakt:

  • Per ééngezinswoning
  • Per appartement of per studio
  • Per collectief woongebouw ( bijv. kangoeroewoning of gebouw met studentenkoten).


Situaties waarin een EPC-attest voor een residentiële eenheid nodig is:


  • Bij verkoop of verhuur van een woning. 
  • Bij het aanvragen van een financiering: wanneer je aanspraak wenst te maken op de EPC-labelpremie en/of het renovatiekrediet met rentesubsidie, dan moet u de energieprestatie voor de werken en na de werken telkens bewijzen met een EPC.
  • Renovatieverplichting na aankoop voor gebouw met een slechte energieprestatie. Alle woningen en appartementen die sinds 2023 zijn aangekocht met EPC-label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar EPC-label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop. Na de werken zal u een nieuw EPC moeten laten opmaken om de renovatie te bewijzen.


Interessante links:

Energiedeskundige type D geeft aan welke energiescores er zijn

​EPC "niet residentieel"

Het EPC-attest NR wordt opgesteld per niet-residentiële gebouweenheid, dit zijn alle gebouweenheden die als hoofdbestemming 'niet-residentieel' hebben, dus alle gebouweenheden behalve woongebouwen, industriegebouwen en landbouwgebouwen.

Een EPC-attest moet sinds 2023 opgemaakt worden bij overdracht en verhuur. De verplichting om over een EPC NR te beschikken, zal steeds meer uitgebreid worden en stap voor stap verscherpen tot elke grote niet-residentiële gebouweenheid in 2026 over een EPC beschikt, ook zonder dat het overgedragen of verhuurd wordt. 

Bij gehele afbraak van een onroerend goed NR ben je vrijgesteld van de algemene EPC-plicht. Er moet wel een omgevingsvergunning verleend zijn voor deze afbraak. De eigenaar of mandataris meldt dit bij het VEKA.

De overheid en publieke organisaties hebben een voorbeeldfunctie en zal hierdoor reeds sneller stappen ondernemen.


>> lees meer over de doelstellingen


Opmaak energieprestatiecertificaat, energiedeskundige type A werkt het attest af

​EPC "gemeenschappelijke delen"

Het EPC-attest GD van een appartementsgebouw is verplicht voor alle appartementsgebouwen.

Alle appartementsgebouwen hebben gemeenschappelijke delen.

Wat zijn de gemeenschappelijke delen?

In een appartementsgebouw zijn er vloeren, muren, daken, collectieve installaties en openingen in de gemeenschappelijke ruimten die door één eigenaar, of vaak door meerdere eigenaars samen, beheerd worden. In het geval van meerdere eigenaars moeten zij samen beslissen over de renovatie van deze gemeenschappelijke delen.


Doel van het EPC-attest GD:


  • Het EPC-attest GD van een appartementsgebouw geeft aan de eigenaar(s) inzicht over de energetische prestaties van deze gemeenschappelijk beheerde delen en geeft ook aan hoe de eigenaar(s) die prestaties kan/kunnen verbeteren.
  • De informatie uit EPC-attest GD wordt automatisch gebruikt bij opmaak van de EPC's van de eenheden (appartementen, winkel, kantoor,...) in het gebouw. De correctheid van het EPC GD heeft dus rechtstreeks invloed op de kwaliteit en op het energielabel van de EPC-attesten van de eenheden in het gebouw.


Hierbij een interessante link naar de folder met informatie over EPC GD: folder informatie EPC GD


>> lees meer over de procedure